Röda linsbiffar med kryddstark tomatsås

 

Det här är ett recept som jag skulle säga motsvarar köttbullar och tomatsås. Det finns få vardagsrätter som är så goda som vegetariska bullar/biffar i en riktigt god tomatsås som fått puttra länge och långsamt under lock. Detta recept är även väldigt plånboksvänligt och går att variera på många olika sätt. Kryddan vi valt att använda för att få en riktigt rökig sås med smak av paprika är denna ☛ KLICK!. Det handlar alltså om rökt paprika pulver som inte är allt för stark. Den rökta paprikan ger tomatsåsen en riktigt fin mustighet utan att bli för stark. Kryddan går att hitta på välsorterade mataffärer, vi hittade vår på K-supermatket i Ekenäs.

Vi valde att servera rätten med fullkorns jasmin ris, men quinoa eller pasta går såklart precis lika bra!

TIPS! Blötlägg gärna fullkornsris över natten. Då förkortas koktiden avsevärt och det går inte åt lika mycket energi och vatten som det annars gör.

 

spicy tomatosauce with red lentil patties

 

Röda linsbiffar med kryddstark tomatsås, ca 4-6 portioner

 

  • 3 dl röda linser, blötlagda 1-2 dygn
  • 4 klyftor vitlök, gärna färsk
  • 1 salladslök
  • En rejäl näve färsk persilja
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk himalayasalt
  • 2 burkar á 500g ekologiska krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1-2 msk ekologisk rödvinsvinäger, kan uteslutas
  • 2-4 msk rökt paprika pulver, eller mer efter smak
  • En rejäl knippe färsk oregano
  • Några kvistar färsk timjan
  • 1-2 msk kokossocker, kan uteslutas
  • Nymalen svartpeppar och himalayasalt efter smak
  • En skvätt kallpressad ekologisk olivolja
  • En skvätt neutral stekolja
  • Skalade sesamfrön, kan uteslutas
  • Svarta sesamfrön, kan uteslutas

 

1. Låt linserna rinna av ordentligt. Skala och hacka vitlöken, lägg i en bunke tillsammans med linserna. Hacka salladslöken och grovhacka persiljan, lägg i bunken. Mixa till en jämn smet med en stavmixer. Smaka av med spiskummin och himalayasalt.

2. Skala och hacka löken. Grovhacka även oreganon och timjanen. Ringla olivolja i en kastrull och tillsätt löken och ca hälften av oreganon, fräs på låg värme tills löken blivit genomskinlig. Addera ca 3 msk paprika pulver och rör om. Häll i de krossade tomaterna, timjan, rödvinsvinäger och ca 1 tsk himalayasalt och en rejäl mängd med svartpeppar. Låt småputtra under lock i minst 20 minuter. Smaka av med mera paprika pulver, salt och peppar.

3. Ringla stekolja i en panna. Forma till små biffar, strö sesamfrön över och stek på medelhög värme. Några minuter på vardera sida.

4. Lägg resten av oreganon i tomatsåsen och smaka av med eventuellt lite kokossocker.

5. Klart! Servera med ris, färsk ruccola och svarta sesamfrön.

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:

 

vi är två mat- och receptkreatörer som bor i ett hus med ett blått kök.

här publicerar vi vad vi kokar ihop och äter, tankar kring mat och odling, näringsrika råvaror och torrvaror samt fakta om dem.

denna blogg innehåller främst recept som är veganska och vegetariska, gjorda så långt som möjligt på ekologiska råvaror, säsongsbetonat, hemodlat, rawfood och nyttigare sötsaker. och förstås våra odlingar.

i framtiden önskar vi att vi kunde vara så mycket självförsörjande under sommarmånaderna som det bara går, att trädgården var en 'skogsträdgård' som tog hand om sig själv och gav en massa att äta.

sedan början av 2015 fungerar fia som matskribent och receptkreatör för Studentbladet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Det blåa köket" supporterar Marthaförbundets kamp mot matsvinnet. För att läsa mer om kampanjen, klicka på bilden.

 

 

 

andra bloggen

green kitchen stories

my new roots

sprouted kitchen

my darling lemon thyme

naturskyddsföreningen

martha förbundet