Fänkålssoppa på limabönor

 

fennelsoup

 

Fänkålssoppa med limabönor

 

  • 2 medelstora , gärna ekologiska, fänkålar
  • 400 g torra limabönor, eller butter beans
  • 3 msk torkade fänkålsfrön
  • 1 liter grönsaksbuljong (2 ekologiska buljongtärningar* + 1 liter kokt vatten)
  • 2 dl växtbaserad grädde, gärna ekologisk, t.ex. risgrädde eller havregrädde
  • 2 schalottenlökar eller 1 gul lök
  • En skvätt kallpressad ekologisk kokosolja
  • himalaya salt och nymalen svartpeppar

 

1. Lägg bönorna i blöt över natten. Skölj dom följande dag och koka i lättsaltat vatten i ca 30min eller tills bönorna känns mjuka.

2. Skala och hacka löken. Mortla fänkålsfröna lätt i en gryta. Då det fröna börjar dofta klickar du i en par msk kokosoljan, lägg i den hackade löken. Fräs på medelhög värme i en par minuter.

3. Tvätta och skär fänkålen i mindre bitar. Lägg i grytan och fräs ytterligare några minuter. Häll på buljong och låt koka upp. Sjud med locket på i ca 15-20min.

4. Lägg i de kokta bönorna. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med himalaya salt och nymalen svartpeppar.

5. Klart! Toppa gärna med groddar eller rostade pumpafrön.

 

 

Publicerad 02.03.2017 kl. 11:20

Sushi på finsk quinoa

 

Jag har så länge jag kan minnas varit väldigt intresserad av asiatiska smaker när det kommer till matlagning, framför allt när det gäller råa eller maträtter med massor av grönsaker man knappt kan uttala namnet på.

Sushi är ju något dom flesta av oss känner till och har smakat på. Och jag tycker sushi är som avokado, antingen älskar man det eller så faller det inte en i smaken över huvudtaget. Sushi är roligt att göra i sällskap och oftast, alltid (enligt min åsikt), godare om man gör det hemma.

Det knepiga med sushi, tycker jag, är att det alltid är ris baserat. Ris, som pasta, är rika på kolhydrater vilket gör att man känner sig proppmätt och får massvis med energi som kroppen snabbt bränner slut på. Dessutom rapporterar Livsmedelsverket att ris ofta innehåller arsenik, vilket inte är så mysigt att få i sig. Enligt livsmedelsverket brukar dock nivån av arsenik i ris inte utgöra någon akut hälsorisk, dock uppmanas man att ändå undvika att få i sig arsenik så gott det går. En vuxen individ bör helst inte äta ris produkter dagligen. Läs mer här ☞ KLICK!

Så, vad kan man ersätta riset med om man fortfarande vill göra sushi?

Jo, inhemsk quinoa.

Japp det är sant. För några år sedan lanserade Sunspelt en ekologisk quinoa som var odlad i Finland. Vi tyckte det lät för bra för att vara sant. Quinoa är ju ett riktigt super frö som både är glutenfritt, rika på fiber och innehåller dessutom fullvärdiga proteiner, vilka är viktiga att få i sig. Dessutom är quinoa rika på aminosyror.

Men varför är det viktigt att använda den finska quinoan då man gör sushi? Det är nämligen så att de inhemska quinoan, till skillnad från de andra utländska sorterna som går att få tag på i affären, får en grötaktig konsistens då den kokas. Detta gör den finska quinoan till ett perfekt alternativ till ris när det kommer till sushi eftersom riset i sushin behöver vara klibbigt så att rullarna ska kunna hållas ihop.

Så till receptet. Tips! Du kan fylla din sushi med precis vad du själv tycker om, kanske mango eller rödkål vore något?

 

quinoa sushi

 

Sushi på inhemsk quinoa, 2 portioner

 

  • 3dl ekologisk inhemsk quinoa
  • 1 msk ekologisk risvinäger, kan uteslutas
  • 4 ark nori
  • 1/2 paket jalo tofu, marinerad
  • 1/4 ekologisk gurka
  • 1 avokado
  • 1 tum storlek färsk ingefära
  • Mungbönsgroddar, kan uteslutas
  • En skvätt kallpressad ekologisk kokosolja till stekning

 

1. Börja med att koka quinoan på låg värme enligt anvisningarna på paketet. Ställ av spisen och låt kallna.

2. Skär tofun i skivor och stek på medelhög värme i några minuter tills den fått en fin yta. Vänd och stek på andra sidan. Ställ av spisen och låt svalna. Skär tofun i stänger. Skala ingefäran och skär i stänger, skär även gurkan i stänger. Kärna ur avokadon och skiva den i bitar.

3. Blanda risvinäger med quinoan, om du inte använder vinäger kan du använda himalaya salt och en skvätt citron saft.

4. Lägg ut ett nori ark på en handduk. Klicka ut quinoa och tryck ut, med hjälp av händerna, över nori arket. Lämna 1/2 cm fri från quinoa på den övre kanten.

5. Börja med att fylla nori arket. Lägg önskad fyllning på nori arkets nedersta del, ungefär 1-1 1/2 cm från undre kanten. Lägg passligt fyllning i en horisontell linje över arket, du får själv avgöra hur mycket du behöver.

6. När du lagt önskad mängd med fyllning på nori arket är det dags att rulla ihop allt till en rulle. Det här kan vara lite knepigt om man är ovan men övning ger färdighet. Ta tag i handdukens nedre del och vik försiktigt över nori arket med fyllningen framåt. Använd handduken för att rulla ihop arket till en rulle. Limma ihop rullen genom att pensla lite vatten på nori arkets översta del, den du inte täckte med quinoa.

7. Upprepa proceduren med resterande nori ark.

8. Skär rullarna i önskad storlek, men skulle tipsa om att inte göra dom tunnare än två cm.

9. Klart! Servera med en god soja sås, gärna japansk, och wasabi eller ät sushin som den är.

 

Publicerad 02.03.2017 kl. 11:17

Grynfri granola

 

Sedan en tid tillbaka var vi sugna på att testa göra en granola på bara frön och nötter. Låter helt fantastisk eller hur? Den här granolan gräddas i en lägre temperatur för att behålla alla näringsämnen och vitaminer i nötterna och fröna intakta, så det gäller att ha lite tålamod men det är det värt

 

grynfrigranola_2

Grynfri granola, 1 plåt

 

  • 2 dl solrosfrön
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 2 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl hampafrön
  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl hela mandlar
  • 1 medelstor ekologisk banan
  • 3-5 färska dadlar, urkärnade
  • 1 msk lönnsirap, kan uteslutas
  • 2 msk kallpressad eko kokosolja
  • 2 dl ekologiska kokosflingor

 

1. Lägg ugnen på 75°. Hacka mandlarna och cashewnötterna grovt. Häll i en stor bunke med resten av fröna.

2. Mosa bananen i en skild skål tillsammans med de urkärnade dadlarna. Lägg i kokosolja och blanda ihop allt väl med händerna. Lägg i en msk lönnsirap om det behövs.

3. Lägg bananmoset i bunken med fröna och nötterna. Arbeta in med händerna så att allting täcks och en klumpig smet har bildats.

4. Bred ut granolan på en pappersförsedd plåt. Rosta i mitten av ugnen i ca 2-2,5 timme. Rör om med jämna mellanrum så att rostningen blir jämn.

5. Ta ut ur ugnen och låt svala. Granolan kan vara lite mjuk när du tar den ur ugnen, men den hårdnar när den svalnar.

6. Blanda i kokosflingorna och häll upp granolan på burk med tät sittande lock. Toppa granolan på smoothies eller yoghurt. Ät inom en vecka.

 

grynfrigranola_1

 

TIPS! Köpt nötter och frön på lösvikt om du har möjlighet, då kommer du undan mycket billigare. Du kan såklart byta ut nötterna mot bara frön om du har allergier, prova dig fram och se vilka kombinationer du tycker passar bäst.

 

Publicerad 02.03.2017 kl. 11:10

Vegansk och glutenfria fastlagsbullar

 

Såhär fastlags söndagen i ära och inför tisdagens fastlags dag bjuder vi på ett veganskt och glutenfritt alternativ till den traditionella fastlagsbullen.

Vi gjorde våra fastlagsbullar med hemgjord mandelmassa, men om du är allergisk kan du såklart byta ut det mot sylt eller vad du nu föredrar. Den veganska ”vispgrädden” kan även bytas ut mot vispbar sojagrädde. Receptet på mjölmixen hittar du längst ner.

 

laskiais

 

Alternativa fastlagsbullar, 8 st

 

  • 25 g jäst
  • 75 g ekologiskt margarin, gärna med hållbart producerad palmolja
  • 2 1/2 dl ekologisk mandelmjölk, eller havremjölk om du är nötallergiker
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 dl ekologisk lönn- eller kokossirap
  • 1 msk mald kardemumma
  • ca 7 dl glutenfri mjölmix

 

Hemlagad mandelmassa

  • 1 dl sötmandel
  • 1/2 dl lönn/kokossirap

Tillbehör

  • En burk ekologisk kokosmjölk

 

1. Ställ kokosmjölke i kylen. Smula ner jästen i en stor bunke. Smält margarinet i en kastrull och häll på mandelmjölk samt lönnsirap. Värm tills vätskan uppnått 37°.

2. Häll den varma vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Häll i fiberhusken och kardemumma och blanda väl. Låt stå i ca 10 min.

3. Blanda ner mjölet, en par dl i taget och arbeta degen kraftigt. Degen blir lite kompaktare än vanlig bulldeg, men det hör till. Täck med en köks handduk och låt jäsa i ca 30 min. Gör under tiden mandelmassan. Mixa mandlarna till ett fint mjöl i en mixer eller matberedare. Lägg i en skål och blanda i sirapen tills massan får den konsistens du eftersträvar. Klart.

4. Dela degen i åtta lika stora bollar. Lägg på en bakplåt täckt med bakplåtspapper, täck med handduk och låt jäsa ytterligare 30 min.

5. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med vatten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min.

6. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Vispa under tiden kokosmjölken. Öppna konserven och skrapa ut den vita köttiga delen av kokosmjölken, lägg i en skål. Spara kokosvattnet och lägg i en smoothie eller gör en chia pudding av det. Vispa kokosgrädde med en elvisp några minuter. Ju längre du vispar desto ”vispgräddigare” blir konsistensen.

7. Skär bullarna på hälften. Klicka på en sked mandelmassa, bred ut och toppa sedan med en klick vispad kokosgrädde. Klart!

 

 

Glutenfri mjölmix

  • 2 dl sojamjöl*
  • 2 dl rismjöl*
  • 1 dl bovetemjöl*
  • 1 dl havremjöl*
  • 2 dl majsstärkelse*
  • 2 dl potatismjöl*

 

*= ekologisk ingrediens

1. Blanda samman de olika mjölerna i en bunke. Förvara mjöl som blir över i en papperspåse eller en glasburk.

 

 

Publicerad 26.02.2017 kl. 18:24

Bloggflytt → det blåa köket på HBL

 

Hej hallå nu ska ni få höra något spännande.

Det är nämligen så att den här bloggen efter nästan fyra års tjänstgöring, hehe, här på ratata har förflyttat sig till nya breddgrader, nämligen HBL.

I mitten av januari fattades beslutet om en flytt och sedan dess har vi lagat en massa mat och smalat recept på hög medans webb teknikerna fixat och trixat en ny blogg på HBLs egna bloggportal. Häftigt va?

Vad innebär då denna flytt?

Jo det förhåller sig så att i och med den här flytten kommer vi uppdatera bloggen mera frekvent, en gång i veckan för att vara mera exakt. Så du som gillar vår matlagning kommer ha möjlghet att bli uppdaterad lite oftare och mera regelbundet.

Vad händer med blå köket på ratata?

Det blåa köket på ratata kommer att finnas kvar. Eftersom HBL utforming vad gäller knappar och sådant är lite begränsat kommer jag antagligen att hålla kvar blogge här på ratata och löpa den paralellt med bloggen på HBL. Receptbanken här på denna sida är nämligen guldvärd för just dig och mig som söker efter något specifikt recept. Som det ser ut nu kommer jag antagligen att lägga in alla fyra inlägg från HBL i slutet av varje månad och uppdatera recept banken här, så det är bara att kika in där om man vill komma åt registret.

I övrigt så hoppas jag att så många som möjligt av er kommer följa med på denna flytt, vore superhärligt. Om ni vill klicka in er direkt är det bara att följa bilden nedan varsågoda ☟

 

hblblogg

 

 

Publicerad 16.02.2017 kl. 11:04

Halv raw bibimbap

 

I julas köpte vi boken 'Food pharmacy'. Alla jullovsmorgnar gick ut på att långsamt äta frukost och läsa den där boken tillsammans. Boken är i sig väldigt bra och informativ, rekommenderar den verkligen.

Då vi läst bestämde vi resolut oss för att försöka äta lite mera rawfood, minska på sötning och börja tillaga vår mat på lite snällare temperaturer eftersom höga temperaturer tydligen inte är allt för bra för att tarmfloran ska fungera som den ska. Men mer om boken tänker jag inte rabbla på om utan tycker att den som känner sig intresserad helt enkelt ska investera i den. Den är hyffsat prisvärd dessutom.

Nåväl, så till dagens recept!

Som jag skrev tidigare funderade vi på att införa lite mera rawfood i vår vardag. Detta innebär egentligen att de grönsaker som kan ätas råa, äter vi råa. Vi har dessutom börjat äta ännu mera groddar än vad vi tidigare gjort.

 

ostronskivling

 

Jag personligen är väldigt svag för det asiatiska köket. Obs inte den friterade delen, utan den andra lite mera hälsosammare delen. Så vi beslöt oss för att försöka oss på att laga favoriten bibimbap så raw som möjligt. Till och med riset är raw, det blir ätbart genom groddning i ca två dygn. Observera att din mage kanske gör lite revolt, men det är ingen fara, det beror bara på alla fibrer som finns i maträtten. Om du vill göra maträtten helt vegansk är det bara att utesluta äggen!

 

halv-raw bibimbap

 

Halv raw bibimbap, 2 portioner

 

  • ca 150g valfri svamp, t.ex. ostronskivling
  • 2 stora blad färsk ekologiskt grönkål
  • 2 ekologiska morötter
  • 2 dl vildris, blötlagt i 2 dygn
  • en näve mungbönsgrddar (KLICK!)
  • en slev kimchi
  • en avokado
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • en bit färsk ingefära
  • 1 tsk risvinäger
  • 2 tsk ekologisk soja, gärna japansk
  • 2 msk kallpressad ekologisk kokosolja

 

1. Blötlägg riset två dygn innan du planerar göra maträtten. Byt vatten en gång/dygn. Riset bör vara tuggvänligt efter 48h, om inte så grodda ytterligare ett dygn.

2. Tvätta grönkålen, skala morötterna och skär i stänger. Hacka grönkålen fint och skär svampen i bitar.

3. Ställ en wokpanna på svag värme på spisen. Smält kokosfettet och lägg i morötterna. Riv i ingefära och häll på risvinäger. Småfräs på svag värme i ca en halv minut. Häll upp i skålar.

4. Hacka koriandern. Lägg den hackade svampen i wokpannan tillsammans med koriander, häll på sojan och fräs i ungefär en minut. Häll i skålarna.

5. Knäck äggen och stek i en stekpanna.

6. Fixa under tiden skålarna. Lägg i den hackade grönkålen, det blötlagda riset, groddar och kimchi tillsammans med svampen och morötterna. Dela avokadon på hälften och skär i skivor, lägg i skålarna.

7. Lägg det stekta ägget ovanpå. Klart!

 

 

 

Publicerad 22.01.2017 kl. 13:54

Vegansk 'färskost' med gräslök och koriander

 

Glad fredag! Härifrån västkusten skulle man nästan kunna hälsa 'glad vår' eftersom termometern visat över sex grader och sol de två senaste dagarna. Vårfåglarna sjunger för full och i mitt huvud är jag helt inställd på att det är mitten av mars trots att det bara är januari ännu.

Är helt förvirrad.

Men nu över till dagens recept!

Ibland kan jag känna mig riktigt sugen på en helt vanlig smörgås, ni vet med pålägg och hela fadirullan, men tycker det har varit svårt att hitta något alternativ till både smör och ost som inte innehåller kikärter (hummus) eller avokado (guacamole). Så sedan en tid tillbaka kände jag mig för att testa laga egen färskost på cashew nötter.

Japp, helt veganskt spread som påminner om färskost.

Så i början av veckan experimenterade vi ihop ett recept som blev riktigt lyckat redan på första försöket. Och här nedan har ni resultatet! Vi lade i rejält med gräslök och lite koriander också, men det går såkalrt att utesluta med 'osten' har inte en riktigt lika fräsh smak då. Använd frysta kryddor om du inte vill ta färska. Mömmön håller ca 5-7 dagar i kylen med tätslutande lock. Ett tips är att även anvnda detta som dip till t.ex. grönsaksstänger.

 

vegansk färskost

 

Vegansk 'färskost' med gräslök och koriander

 

  • 2,5 dl ekologiska cashewnötter, blötlagda i ca 1 dygn
  • saften från 1 ekologisk citron
  • 2 krukor gräslök
  • 1 kruka koriander
  • 1 nypa himalaya salt
  • svartpeppar

 

1. Häll av vattnet från de blötlagda nötterna. Torka dom en aning på en handduk och placera sedan i en blender, eller en bunke.

2. Pressa citronsaften och häll över nötterna. Mixa till en jämn smet. Om du inte har en blender så använd en stavmixer.

3. Hacka örterna och rör i med en slev i de mixade nötterna. Smaka av med salt och färskmalen svartpeppar.

4. Klart!

 

 

Publicerad 20.01.2017 kl. 12:40

Kålrotssoppa med salvia

 

Hej på er!

Gott nytt år, hoppas era julhelger och mellandagar varit fina och mysiga. Nu har äntligen kylan och snön kommit till södra Finland och vi njuter för fullt med promenader och massor av te.

Eftersom temperaturen lagt sig kring -10 grader är det alltid fint med en värmande soppa till lunch, eller middag, efter en lång promenad. Kålrot är en rotsak som jag aldrig riktigt funnit kärlek förän nu. I senaste numret av Pirkka (ni vet, tidningen man kan plocka på sig på alla K affärer) såg vi ett recept på en kålrotssoppa som lät riktigt gott. Men som vanligt utvidgade vi receptet och här kommer nu vår egen variant. Vi valde att lägga i rejält med torkad salvia som vi plockat från trädgården tidigare i höstas, men om du är känslig för salvia så börja med en liten mängd och smaka dig fram. Toppningen är såklart helt valfri.

 

keitto

 

Kålrotssoppa med salvia

 

  • 1,5 kg ekologisk kålrot
  • 1 ekologisk gul lök
  • 1 l vatten
  • 1 ekologisk örtbuljong
  • En liten knippe salvia, eller 3 msk torkad salvia
  • 1 msk malen koriander
  • 2,5 dl växtbaserad matlagningsgrädde
  • Himalaya salt och svartpeppar efter smak
  • En skvätt ekologisk olivolja

 

1. Skala kålrötter och tärna i mindre bitar. Skala och skär löken i halvmånar. Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull. Hacka salvian fint. Fräs löken tillsammans med koriander och salvia i någon minut. Lägg i kålroten och fräs ytterligare någon minut.

2. Tillsätt vatten, buljongtärning och låt koka under lock i ca 15-20 min, beroende på hur stora kålrotsbitarna är.

3. Mixa soppan slät med en stavmixer, häll i växtgrädden och rör om. Smaka av med salt och peppar.

4. Klart! Toppa med rostade pumpafrön och alfalfagroddar

 

 

 

 

Publicerad 03.01.2017 kl. 15:37

Glutenfria pepparkakor

 

Såhär dagen innan julafton tänkte jag slänga upp ett pepparkaksrecept vi improviserade ihop i förrgår.

Tänker mig att dom flesta ju kanske ändå äter pepparkakor ända till nyår så därför kommer detta recept upp lite i sista minuten. Tror också att pepparkaksbak är en relativt mysig sysselsättning där under alla långa, tråkiga mellandagar. 

Detta recept grundar sig på mitt tidigare pepparkaksrecept (klick!), vad som är nytt är ju såklart att denna deg är glutenfri.

Jag förväntade mig inte särskilt mycket eftersom jag mest gick på känsla vad gäller receptet, men slutligen blev det här pepparkakorna så goda att jag passade på att fotografera dem i allafall. Degen har en tendens att smulas lite grann, så se till att den är ordentligt tinad då du börjar kavla ut den. Du kan evenuellt arbeta den lite i händerna innan så mjuknar smöret en aning.

Degen räcker till ungefär fyra plåtar.

 

piparkakkuja GF

 

Glutenfri pepparkaksdeg

 

  • 2,5 dl kokossocker
  • 1 dl kokossirap
  • 1 dl vatten
  • 125 g ekologiskt smör/vegansk smör
  • 1 msk eko kanel
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk grovmalen kardemumma
  • 1 msk mortlad kryddnejlika
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1/2 dl psyllum
  • 2 dl ekologiskt rismjöl, gärna fullkorn
  • ca 7-8 dl ekologiskt majsmjöl

 

1. Blanda kokossocker, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull. Sjud på låg värme tills smeten blir varm. Ta kastrullen från plattan och klicka i smöret och smält under omrörning. Låt smeten kallna.

2. Riv i ingefära och de andra kryddorna samt bakpulvret i smeten. Mät upp psyllum, rismjöl och 7 dl majsmjöl i en bunke. Rör i ungefär hälften av mjölblandingen i smeten.

3. Lägg i mera mjöl succesivt och blanda till en smidig deg. Tänk på att glutenfri deg inte behöver knådas på samma sätt som vanligt mjöl. Linda in i plast och ställ i kylen över natten.

4. Skär en bit deg och arbeta den smidig med händerna. Kavla den tunt och tryck ut degbitar med hjälp av pepparkaksformar.

5. Grädda i mitten av ugnen 5-7min, 175°.

 

 

 

Publicerad 23.12.2016 kl. 14:48

Choklad smoothie med spirulina och aronia bär

 

Först och främst, vilken sorts smoothie hör till era favoriter?

Den här smoothien hör till något av de godaste jag kan tänka mig. Jag älskar kombinationen av banan, rå kakao och jordnötssmör. Dessutom mättar den väldigt bra. För att utöka den här smoothien lite grann har vi tillsatt spirulina pulver. Spirulina är en mikroalg som innehåller massor av klorofyll och protein. Spirulina är dessutom rikt på flavonoider och antioxidanter. Man kan utesluta spirulinan om man inte vill ha den, den ger en lätt bismak som kanske inte faller alla på läppen. Börja med mindre mängd och testa er fram! Aronia bären kan bytas ut mot t.ex. blåbär.

Ett tips är att frysa bananerna innan, då smakar smoothien ännu bättre.

 

smoothie

 

 

Chokladsmoothie med spirulina och aronia, 2 portioner

 

  • 3 stora ekologiska bananer eller 4 små
  • 4 msk ekologisk rå kakao pulver
  • 2 msk ekologiskt jordnötssmör
  • 2 tsk spirulinapulver
  • 3-4 dl osötad mandelmjölk, eller valfri mjölk
  • 2 dl aroniabär, tinade frysta

 

1. Skala bananerna och lägg i en blender tillsammans med jordnötssmör, kakaopulver och spirulina. Häll i 1/3 av nötmjölken och mixa på medelhög hastighet tills allt blandats väl. Häll sedan i resten av mjölken och kör tills allt blandats.

2. Fördela de tinade bären på bottnen av två stora glas. Häll smoothien över. Rör om en aning.

3. Klart!

 

 

 

Publicerad 09.12.2016 kl. 20:00

Vegansk risgrynsgröt

 

Glad adventstider på er gott folk!

I år har vi infört en ny adventstradition, nämligen risgrynsgröt på adventsmorgonen. Tidigare juletider har en ätit tomtegröt mera sporadiskt, ibland dagen innan julafton och ibland på julaftons morgonen. Men eftersom jag verkligen älskar denna gröt har vi börjat äta den varje söndag från och med första advent fram till julen.

Jag har tidigare nämnt att jag är rätt så känslig för laktos och nu på det senaste åren har man ju gått över tilla tt enbart använda plant baserad mjölk, vilket har visat sig göra under för min mage.

I höstas gick vi ju dessutom in för det här att äta glutenfritt, så denna gröt är inte gjord på havremjölk (havre kan vara glutenfritt men blir det endast om den får växa på en plats där det inte tidigare odlats något med gluten) utan på mandelmjölk. Mandeln ger en lite fetare och krämigare känsla dessutom. Kom bara ihåg att salta efter behov eftersom nötmjölkar kan kännas lite tommare i smaken jämfört med vanlig animalisk mjölk. Om du är nötallergiker kan du alltid byta ut mjölken mot kokosmjölk eller rismjölk.

 

puuro

 

Risgrynsgröt, 4 portioner

 

  • 4 dl ekologiska risgryn
  • 1,5 liter, gärna ekologisk, osötad mandelmjölk
  • 1 kanelstång
  • 1 msk björksocker, kan uteslutas
  • Himalaya salt efter smak
  • 2 msk kallpressad kokosolja, kan uteslutas men ger gröten en fin krämighet
  • 1 mandel, kan uteslutas

 

1. Häll mandelmjölken i en kastrull med tjockt botten. Värm upp mjölken och häll i risgrynen, björksocker och kanelstång.

2. Låt sjuda på låg värme under lock i ca 30 min. Rör om då och då.

3. Vänd i mandeln då gröten är klar. Rör även i kokosfettet. Klart! Servera i djupa skålar med kanel och mandelmjölk.

 

 

Publicerad 08.12.2016 kl. 10:35

Ugnsrostade rödbetor med persiljerots puré

 

Nu var det ett tag sedan sist. Främst har skola kommit emellan och annat, typ två olika besök under dom senaste två helgerna. Men nu är vi tillbaka på banan igen.

Tidigare i höstas råkade vi komma över persiljerötter på eko butiken och givetvis köpte vi på oss en par tre stycken bara för att testa. Persiljerot liknar palsternacka väldigt mycket till utseende och påminner om varandra öven i smaken. Dock har persiljeroten en mera mild smak än vad palsternackan har, dessutom smakar den även mera mot det 'bladgröna' hållet än det 'rotfruktiga'. Denna puré, eller mos, är väldigt enkelt att göra och fungerar säkert ypperligt att tillaga gratäng av, har den annalkande julen i åtanke här med alla dess lådor i olika varianter. Själv är jag ingen jullådsperson, har aldrig riktigt tyckt om det. Om du inte hittar persiljerot så funkar det jättebra med palsternacka också! Toppa gärna med färska groddar och lätt stekt grönkål.

 

persiljeroten

Ugnsrostade rödbetor med persiljerotspuré, 4 portioner

 

  • ca 500g ekologiska färska rödbetor
  • ca 400g färsk persiljerot
  • 2 msk kallpressad ekologiskt kokosfett
  • 1/2-1 dl tjock ekologisk sockerfri mandelmjölk
  • En skvätt ekologisk jungfru olivolja
  • 1 msk torkad rosmarin
  • Himalaya salt och peppar
  • 4 grönkålsblad, kan uteslutas
  • En näve mungbönsgroddar, kan uteslutas

 

1. Sätt ugnen på 200°. Tvätta rödbetorna väl och skär i mindre bitar. Lägg i en skål och ringla över olivolja och blanda väl. Strö över rosmarin, en nypa himalaya salt och nymalen svartpeppar. Rör om och lägg på en plåt försedd med bakplåtspapper. Tillred i mitten av ugnen i ca 40-60min, rör om då och då så rostas betorna väl.

2. Skala persiljeroten och skär i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten i ungefär 15-20min.

3. Mixa den kokta persiljeroten till en jämn smet med en stavmixer. Klicka i kokosfettet, häll på mandelmjölken lite i taget och rör om så att allt blandas väl. Smaka av med himalaya salt.

4. Hacka grönkålen lätt och stek den i torr stekpanna i en par minuter.

5. Ta ut betorna från ugnen. Lägg upp puré, rödbetor och grönkål på en tallrik, toppa med färska groddar. Klart!

 

 

Publicerad 30.11.2016 kl. 13:46

Enkel kaka med sharonfrukt

 

Sista dagen, dessutom en måndag med start för ny vecka, för denna månad firar vi med ett enkelt kak recept med sharonfrukter. Receptet är glutenfritt, men det går ju såklart att anpassas, och dessutom helt veganskt.

Kakan är inte riktigt en tarte tatin, som är en upp-och-ned vänd fruktkaka. Hade egentligen velat testa göra en sådan men p.g.a kakformsbrist fick det bli en sådan här variant istället.

 

tarte

 

Enkel kaka med sharonfrukter

 

  • 4 msk ekologisk kallpressad kokosolja, smulten
  • 2 dl ekologiskt kokosmjöl
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 2-4 msk osötad mandelmjölk, gärna ekologisk
  • 1 dl ekologiskt kokossocker
  • 2 sharonfrukter

 

1. Sätt ugnen på 200°. Smält kokosfettet i en kastrull. Vispa fettet pösigt i en skål tillsammans med kokossockret.

2. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i socker och fett blandningen, blanda väl.

3. Smörj en form med kokosfett och tryck ut degen. Nagga bottnen och förgrädda i ugnen ca 15min.

4. Skär under tiden sharonfrukterna i tunna skivor. Ta ut kakan från ugnen och lägg den skurna frukten i formen, t.ex. i cirkel.

5. Ställ tillbaka i ungnen och grädda ytterligare i ca 30min. Ta ut och låt svalna en aning innan du skär upp den.

 

 

 

Publicerad 31.10.2016 kl. 11:16

Mustig tomatgryta på svartkål och belugalinser

 

Glad fredag folk! Under denna helg står det lite matexperimenterande på schemat. Ikväll ska vi gå på vernissage på skolan och har även tänkt fotografera klart två rullar film inför ett av mina konst projekt jag sysslar med just nu.

Nåja, nog om det.

Tidigare i veckan lagade vi en enorm tomat baserad gryta på lite smått och gått som var på vippen att fara illa i kylen. Vi hade även en slurk röd vin kvar från helgen som inte smakade särskilt bra och vi tänkte att det kunde bli jättegott i en gryta.

Under hösten vill jag gärna laga rätt så billig mat men ändå god och näringsmässigt nyttig, såklart. Jag vurmar även för alla slags mustiga grytor och det är ganska lätt att få till en mustig vegetarisk gryta med rätt ingredienser. Linser, och framför allt beluga, gröna eller pyu linser, har en väldigt djup och mustig smak i sig så dom gör sig jättebra i en gryta för att få till lite mustighet. En skvätt rött vin bidrar också, men är inget måste.

Vi åt denna gryta tillsammans med glutenfri pasta, men man kan även använda såsen som bas i typ lasagne eller varför inte i en shakshuka?

 

tomaattikastike

 

Mustig tomatgryta med svartkål, beluga linser och zucchini

 

  • 3 x ekologisk tomatkross à 500g
  • 2,5 dl beluga linser
  • 4-6 blad färsk ekologisk svartkål, eller grönkål
  • 1 liten eko zucchini, ca 200g
  • Ca 2-3 dl rött vin (kan uteslutas)
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 nypa torkad chili
  • 1 msk kokossocker (kan uteslutas)
  • 2 tsk mald koriander
  • 1-2 msk grönsaksbuljong i pulverform
  • Himalaya salt efter smak
  • En skvätt ekologisk olivolja

 

1. Koka linserna i lättsaltat vatten i ca 20 min.

2. Skala under tiden lök och vitlök, hacka. Tvätta svartkålen och zucchinin och strimla i mindre bitar.

3. Häll av linserna då de är klara. Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull. Häll i lök, vitlök samt kryddor och fräs på medelhög värme i några minuter. Tillsätt vinet, svartkålen och zucchinin. Låt puttra i någon minut.

4. Häll i tomatkrossen och grönsaksbuljongen, rör om ordentligt. Lägg även i en msk kokossocker om du tycer det behövs, sockret gör att tomaterna smakar mera solmoget. Låt puttra ihop under lock i ca 5 min eller tills zucchinin och svartkålen mjuknat en aning.

5. Häll i linserna och smaka av grytan med himalaya salt.

6. Klart!

 

 

 

Publicerad 21.10.2016 kl. 12:02

Quinoa gröt med kokos och wokade kanel äpplen gf

 

Ja, var ska en ens börja?

Efter en rätt så lång, ganska så ofrivillig bloggpaus är vi tillbaka med ny inspiration och matglädje. De senaste två månaderna har varit så otroligt upp och ned, stora omställningar med flytt och ny skola med massor av nya intryck samt bostadslöshet som tryckt över bröstet och gjort en ganska så orkeslös.

Men nu så, sedan två veckor tillbaka har vi hittat vårt nya hem, kännt in oss och bara gjort det så mysigt som möjligt inför hösten och vintern. Med inflytten kom dessutom mat-skaparglädjen och inspirationen tillbaka så nu ska en verkligen försöka ta sig i kragen och skriva och lägga upp lite fler recept än ett per månad.

Vi kör med en mjukstart såhär söndagen till ära med ett hederligt grötrecept.

Sedan början av september har vi medvetet avstått från gluten som en del av ett experiment. Jag är nämligen rätt så känslig för både gluten och mjölkprodukter (var laktosintolerant i mitten av lågstadiet som sedan helt knäppt gick över) och sedan J gick på en undersökning hos en näringsterapeut och fick lite broschyrer rörande glutenets negativa effekter på både tarmfloror och även psyket i viss grad beslöt vi oss helt enkelt för att testa köra på helt glutenfritt till slutet av året.

Hittils har det nog gått väldigt bra.

Personligen känner jag mig mycket bättre i magen och jag upplever mig inte svullen eller obekväm längre. Win!

Så hädanefter kommer de recept som innehåller någon form av bröd, pasta etc att vara glutenfria. Fint va?

Så till dagens recept.

Vi ville gärna ge quinoagröten ett försök till (vi testade en gång för en par år sedan men det blev inte särskilt bra) eftersom quinoa innehåller fullvärdigt protein och mycket fibrer. Man kan ju tänka sig att det blir rätt så dyrt i längden, och jo nog är det dyrare än typ pirkkas havregryn, men i själva verket så går det år mycket mindre mängd quinoa än havregryn för en portion. Knixen är att blötlägga quinoan över natten, då sväller den till dubbel storlek. Dessutom så får man bort damm och sådant som finns på quinoan som annars kan smaka rätt så beskt och koktiden förkortas med nästan 50%.

Använda gärna Sun Spelts inhemska quinoa, den blir väldigt grötig i konsistesen.

 

quinoa kookos puuro

 

Quinoa- och kokosgröt med wokade kanel äpplen, 2 portioner

 

  • 1 dl inhemsk ekologisk quinoa, blötlagd över natten
  • 1/2 dl ekologisk riven kokos
  • 3 dl mandelmjölk, gärna ekologisk
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1/4 tsk himalaya salt
  • 1/2 tsk björk socker, kan uteslutas

 

  • 1 inhemskt äpple, gärna ekologiskt
  • 1 msk ekologiskt kokossocker
  • 2 msk kallpressad kokosolja
  • 1-2 msk malen kanel

 

1. Häll av quinoa i en sil och lägg i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser för gröten.

2. Låt koka upp och sjud på medelhög värme i ungefär 8-10min. Ta av från plattan. Rör i en skvätt extra mandelmjölk om du vill ha en lösare gröt.

3. Tvätta och tärna äpplet i små bitar.

4. Hetta upp kokosolja i en wok, en stekpanna går lika bra. Lägg i äppelbitarna, kanelen och kokossockret. Fräs under omrörning så att äpplena steks jämnt i ungefär 1-2 min.

5. Häll upp gröten och toppa med de stekta äpplena. Klart!

 

 

 

Publicerad 16.10.2016 kl. 17:45

Vietnamesiska vårrullar med jordnötssås

 

Typ för en vecka sedan gick vi in i min favorit del av sommaren, nämligen högsommar som ju innebär att många grödor börjar vara skördeklara så småningom.

Vietnamesiska vårrullar hör till en av mina absoluta favoriträtter under sommaren. Det är relativt enkelt att laga, raw food och dessutom väldigt fräscht och krispigt, med andra ord helt perfekt sommarmat. Till den här måltiden svängde vi ihop en jordnötssås att doppa rullarna i, men man kan såklart använda sig av enbart soja om man så vill.

 

vietnamese one

 

Vi försöker att åtminstone en gång per sommar göra vietnamesiska vårrullar på grödor som växer i våran trädgård. I år lade vi i dessa☝, asiatisk bladgrönsak pac choi längst till höger som påminner om kinakål till smak och konsistens, koriander och mynta samt röd och vitådrig mangold.

 

vietnamese two

Vietnamesiska vårrullar med jordnötssås, 4 portioner

 

Vårrullar

  • 8 ark rispapper
  • 50g glasnudlar, vermicelli
  • 1 knippe pac choi
  • 1 näve mangold, eller spenat
  • 1 kruka koriander
  • 1 rejäl näve pepparmynta
  • 1 avokado
  • 300g marinerad eko tofu
  • Mungbönsgroddar
  • sesamfrön, kan uteslutas
  • En skvätt jordnötsolja

 

Jordnötssås

  • 2msk ekologisk jordnöttssmör
  • Saften och skal från en ekologisk lime
  • 2-4 msk ekologisk soja
  • Sesamfrön, kan uteslutas

 

1. Koka nudlarna enligt anvinsingarna på förpackningen. Skär tofun i smala stänger, hetta upp jordnötsolja i en stekpanna och stek tofun på medelhög värme tills den fått en knaprig yta.

2. Tvätta mangolden och pac choi. Strimla och ångkoka i några minuter. Akta så att dom inte blir överkokta! Skär avokadon i bitar.

3. Gör nu såsen. Blanda alla ingredienser i en skål, häll på sesamfrön.
 

vietnamese three

 

4. Fortsätt med vårrullarna. Lägg ett av rispappers arken i en skål med ljummet vatten. Bada i några minuter tills den blivit mjuk. Lyft försiktigt upp arket på en fuktig kökshandduk. Lägg önskad mängd fyllning på mitten av arket, i vågrät position. Vi lägger oftast lite av varje ingrediens, men akta så att du inte lägger för mycket annars blir det svårt att vika ihop rullarna.

5. Vik först den nedersta kanten över fyllningen, sedan ena sidan och slutligen den andra. Rulla vårrullen uppåt så att resten av arken sluter sig kring vårrullen. Ställ åt sidan och upprepa proceduren med resterande rispapper.

6. Klart! Strö över lite sesamfrön och servera tillsammans med jordnöttssåsen.

 

 

 

Publicerad 29.07.2016 kl. 17:21

Lemonad med ingefära och rabarber

 

Under varma sommardagar klunkar jag oftast i mig litervis av vatten blandat med citron, mynta eller timjan. Vatten är ju, såklart, det bästa drickbara som finns men ibland är det roligt att spexa till det också.

I helgen, då det var högsommarvärme, svängde jag ihop en enkel lemonad med rabarber från trädgården och en övergiven klump ingefära. Receptet är svinenkelt och det är lätt som en plätt att variera med andra frukter eller bär. Lemonaden vi gjorde är lite grumlig, men det är bara för att den är gjord på kokossocker. Vill man ha en klarare lemonad kan man ju använda rörsocker istället, men då blir det inte riktigt lika nyttigt. Kokossocker innehåller massor av olika mineraler och vitaminer och har mycket mycket lägre GI än vanligt socker.

 

 

lemonade 1

Enkel lemonad på rabarber och ingefära, 1,5 liter

 

  • 1,5 liter vatten
  • 200g rabarber
  • 50g ekologisk ingefära
  • 1dl ekologiskt kokossocker
  • Skalet och saften från 1 ekologisk citron
  • Några kvistar mynta, kan uteslutas

 

1. Tvätta och skiva rabarbern, riv ingefäran och lägg alltsammans i en kastrull. Häll i kokossocker, rivet citronskal och saften. Häll på vattnet och låt koka upp.

2. Sjud på svag värme i fem minuter. Ta av från plattan och låt dra ca 15-20min.

3. Sila av vätskan och häll upp på flaska. Kyl ner.

 

lemonade 2

 

4. Klart! Servera kall med isbitar och färsk mynta. Förvara lemonaden i kylen, håller ca fem dagar.

 

 

Publicerad 11.07.2016 kl. 13:02

Shakshuka

 

Oj oj, jag har så länge velat testa laga shakshuka och i veckan hade vi en burk hemlagad acili ezme (klick!) som höll på att fara illa så vi tänkte att varför inte göra en shakshuka på det.

Shakshuka är egentligen poucherade ägg som fått puttra i en stark tomatsås. Rätten har sitt ursrpung i mellanöstern och ofta ordet är arabisk slang och betyder ungefär 'blandning'.

Shakshuka är även ett bra alternativ till omelett eller oeuf en cocotte, med andra ord du kan slänga i nästan vad som hellst. En perfekt rest-rätt helt enkelt. Vi slängde i överblivna nypotatisar, lite luftlöksblast och grönkål från landet och massor av rökt paprika krydda.

 

shakshuka

Shakshuka, för två

 

  • 2-4 klyftor ekologisk vitlök
  • 1 dl ekologisk tomatkross
  • 1 dl acili ezme (klick!)
  • 3-5 kokta eko nypotatisar
  • 1-2 blad grönkål
  • 3-4 lökblastar eller 1-2 vårlökar
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 75g ekologisk fetaost
  • 2 ekologiska ägg
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • 1msk kumminfrön
  • En skvätt ekologisk olivolja
  • Himalayasalt och svartpeppar

 

1. Skala och hacka vitlöken. Lägg ugnen på 225°. Hetta upp oljan i en gjutjärnsstekpanna, stek vitlöksklyftorna mjuka tillsammans med spiskummin, hälften av kumminen och paprikapulvret.

2. Tvätta grönkålen och lökblasten. Finhacka och lägg i stekpannan, fräs i någon minut. Skär potatisen i passliga bitar och lägg i stekpannan tillsammans med acili ezme och tomatkross. Smaka av med svartpeppar och salt.

3. Ta av från plattan och smula över fetaosten. Knäck sedan äggen över såsen och strö resten av kumminfröna över äggen. Ställ stekpannan i ugnen och grädda ca 10min eller tills äggen stelnat.

4. Klart! Garnera med ärtskott och färsk mynta.

 

TIPS! Om man inte har en stekpanna i gjutjärn kan man lika bra steka upp allting i en vanlig stekpanna och sen hälla över såsen i en ugnsfast form.

 

 

Publicerad 06.07.2016 kl. 17:29

Polenta med marinerad svamp, sparris och getost

 

Hej hopp, det tycks har blivit en liten oplanerad paus på denna sida.

Hoppas ni haft en mysig midsommar! Det hade vi och i år firade vi på tumanhand. Det var faktist ett bra tag sedan vi satte oss ned tillsammans och verkligen gick all in på middagsfronten.

I fredags beslöt vi oss för att freestyle/experimentera loss på ett middagsrecept jag kom över redan förra sommaren.

Rätten är inte helt vegansk, men går såklart att tillämpa, byt bara ut getosten mot typ kronärtskockskräm eller annat veganskt ost alternativ. På tal om kronärtskockskräm står det näst i tur på experimentlistan, efter kombucha då som vi ska testa på att brygga här i veckan. Vet inte hur det är här i Finland, men i Sverige är kronärtskockskräm hyffsat dyrt (som alla liknande produkter) så har gett mig in på att försöka göra eget. För det låter ju rent himmelskt det där med kronärtskockskräm.

Nåväl, till receptet☟

 

sparris

Polenta med salvia marinerad svamp, sparris och getost, 2 portioner

 

  • 100g ekologisk polenta
  • 100g champinjoner
  • ca 100g färsk sparris
  • 3-4 klyftor eko vitlök
  • 2-3 vårlökar
  • En rejäl bunt salvia
  • Ekologisk kallpressad olivolja
  • Himalaya salt och nymalen svartpeppar
  • 2-3 skivor getost/person

 

1. Lägg ugnen på 200°. Tvätta sparrisen och lägg i en ugnsfast form tillsammans med vitlöken, ringla över olivolja och blanda om. Salta och peppra efter smak. Tillred ungefär 20min eller tills sparrisen blivit mjuk, rör om då och då.

2. Marinera sedan svampen. Skär svampen i fyra delar, lägg i en skål och ringla över olivolja. Grovhacka salvian och lägg i tillsammans med svartpeppar och salt. Rör om och låt stå minst 15min.

3. Hacka vårlöken. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken tillsammans med den marinerade svampen, häll i all marinad så kommer även salvian med. Koka under tiden polentan enligt anvisningarna på paketet.

4. Ta ut sparrisen ur ugnen. Stek getosten på låg värme.

 

polenta med svamp, sparris och getost

 

5. Sleva upp polentan på en flat tallrik, häll över den stekta svampen, sparris samt vitlök och toppa med den stekta getosten.

6. Klart!

 

 

Publicerad 27.06.2016 kl. 17:16

Raw frukostbowl med chiafrön, cashew och havregryn

 

Tillåt mig att presentera, min nya frukost favorit. Gjorde för några somrar sedan den hypeade overnight oats och för drygt en månad sedan när experiment suget kickade in blandade jag ihop en ny variant.

Denna gröt, som jag egentligen inte skulle vilja kalla gröt p.g.a så lite havregryn, är en kombination av chiapudding, blötlagda cashewnötter, spelt fibertillskott och havregryn, m.m. Detta är typ det enda vi äter om morgnarna nuförtiden. Man förbereder kvällen innan och följande dag är den klar att ätas som frukost eller varför inte ta med i en liten glasburk och ät som lunch? 

Godast blir den om man verkligen öser på med kardemumma, och toppa gärna med rårörda, lätt uppvärmda bär och jordnötssmör. Du kan givetvis byta ut havregrynen och spelttillskottet mot glutenfria alternativ!

 

raw cashew, chia, oatmeal breakfast bowl

Raw frukostbowl, 2 stora portioner

 

  • 1 dl eko gryn av fyra sädesslag
  • 0,5 dl sunspelt eko fibertillskott
  • 0,5 dl krossade cashewnötter
  • 0,5 dl chiafrön
  • 0,5 dl rostade kokosflingor
  • 1 msk grovmalen kardemumma
  • 1 msk lönn- eller kokossirap
  • ca 4 dl eko havremjök eller mer

 

Exempel på topping

 

  • 1dl frysta hallon
  • 1 eko banan
  • Några klickar jordnötssmör
  • Krossade kakaobönor

 

1. Börja med att rosta kokosen i en stekpanna på medelhög värme. Rör om med jämna mellanrum så den inte bränns vid. Hacka under tiden nötterna grovt.

2. Häll alla torra ingredienser i en rymlig bunke, blanda om väl och tillsätt havremjölk. Häll på mer om det behövs. Rör om ordentligt.

3. Ställ i kylen över natten.

4. Följande morgon, dela upp "gröten" i två skålar. Värm mosade hallon på medelvärme i en kastrull, häll över gröten. Toppa sedan med skivad banan, de uppvärmda hallonen, jordnötssmör och krossade kakaobönor. Smaklig frukost!

 

 

Publicerad 03.06.2016 kl. 11:01

 

vi är två mat- och receptkreatörer som bor i ett hus med ett blått kök.

här publicerar vi vad vi kokar ihop och äter, tankar kring mat och odling, näringsrika råvaror och torrvaror samt fakta om dem.

denna blogg innehåller främst recept som är veganska och vegetariska, gjorda så långt som möjligt på ekologiska råvaror, säsongsbetonat, hemodlat, rawfood och nyttigare sötsaker. och förstås våra odlingar.

i framtiden önskar vi att vi kunde vara så mycket självförsörjande under sommarmånaderna som det bara går, att trädgården var en 'skogsträdgård' som tog hand om sig själv och gav en massa att äta.

sedan början av 2015 fungerar fia som matskribent och receptkreatör för Studentbladet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Det blåa köket" supporterar Marthaförbundets kamp mot matsvinnet. För att läsa mer om kampanjen, klicka på bilden.

 

 

 

andra bloggen

green kitchen stories

my new roots

sprouted kitchen

my darling lemon thyme

naturskyddsföreningen

martha förbundet