Quinoa och kokosgröt med rabarberkompott

 

 

Frukost är typ dagens bästa mål tycker jag. Sedan i början av året har vi ätit quinoa gröt till frukost p.g.a väldigt mättande, glutenfritt, inhemskt samt proppad med fullvärdiga proteiner. Vi använder oss av den finska quinoan från sunspelt, som vi skrivit om tidigare. Den får en grötigare konsistens och passar därför ypperligt som gröt. Kom bara ihåg att blötlägga quinoan över natten, annars smakar den beskt.

Rabarber hör ju årstiden till och jag tycker den nästan gör sig bäst som en enkel kompott eller saftsoppa. Min mamma gör en syndigt god rabarbersoppa med kanel som helst ska drickas iskall en varm sommardag. Denna kompott är gjord på kokossocker och vaniljpulver, men du kan självklart byta ut vaniljen mot kanel om du vill.

TIPS! Ifall du tycker kokossmaken är för kraftig kan du byta ut kokosmjölken mot t.ex. mandelmjölk eller havremjölk.

 

 

 

kvinoa kookos puuro

 

 

Quinoa och kokosgröt med rabarberkompott, 2 portioner

 

  • 1 dl inhemsk quinoa, blötlagd över natten
  • 1 dl riven kokos
  • 3,5 dl tjock kokosmjölk
  • 1,5 krm himalaya salt

 

Rabarberkompott med smak av vanilj, ca 4 dl

 

  • 4 medelstora rabarberstänger
  • 2-4 msk kokossocker
  • 1/2 tsk torkad vanilj
  • 1/2 dl vatten

 

 

 

1. Skölj den blötlagda quinoan i kallt vatten. Lägg quinoa, riven kokos, kokosmjölk samt himalayasalt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme under lock i ca 10-15 min.

2. Gör under tiden kompotten. Tvätta rabarbern ordentligt. Skär av blasten och roten. Hacka i mindre bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vattnet, kokossockret och vaniljen. Koka upp och låt sjuda i ca 10 min eller tills rabarbern mjuknat.

3. Häll upp gröten i två skålar. Häll på rabarberkompotten. Toppa gärna med mera kokos och en skvätt valfri vegansk mjölk. Klart!

 

 

 

Publicerad 12.07.2017 kl. 12:46

Spirulina shot med lime och gurka

 

De flesta har säkert stött på mikro algen spirulina. Men vad är det som göt spirulina så bra då?

Spirulina är som sagt en mikro alg som växer i sötvatten. Den är rik på fullvärdiga proteiner, klorofyll och en massa andra fina ämnen som t.ex. alla nödvändiga aminosyror, b-vitaminer som t.ex. b2 (riboflavin) som är ett av de viktigaste antioxidanterna i kroppen. Riboflavin hjälper även levern att bryta ner olika gifter läkemedel. Spirulina innehåller dessutom rikligt med b12 vitamin, men det är tvistat huruvida människokroppen kan ta upp den typen av b12 eftersom strukturen är lite annorlunda än b12 i exempelvis animaliska produkter.

Hur kan man tillsätta spirulina i sin kost då? Det enklaste är att äta spirulina i tablett form, men det finns även i pulver form. Vi har kört på pulver i några år nu, det är lätt att tillsätta det i olika smoothien eller juicer. Spirulina har en ganska kraftig smak, så börja med lite i taget. Det rekommenderas att man bör äta ungefär en matsked per dygn.

Den här ‘shotten’ kom till en gång när vi skulle göra tzatziki och klämde ur den rivna gurkan på överlopps vatten. Vi råkade även ha några lime frukter som var på vippen att bli dåliga så vi testade att blanda ihop allt med en tsk spirulina pulver. Det blev riktigt lyckat! Drycken har en fräsch smak som påminner om sommar. Ett tips är att lägga i lite färsk mynta också.

 

cucumber, lime & spirulina shot

 

Spirulina shot med lime och gurka, 2 små glas

 

  • Saften från 1/2 ekologisk gurka
  • 2 ekologiska lime frukter
  • 2 tsk spirulina pulver

 

1. Riv gurkan på ett rivjärn. Lägg i en sil och pressa ut vattnet i en separat skål. Spara gurkköttet till en sallad eller tzatsiki.

2. Häll gurksaften i en skål, pressa i lime och lägg i spirulina pulvret. Vispa ordentligt så att allt blanda väl.

3. Klart! Häll upp på glas och drick med en gång.

 

Källor:

Puhdistamo.fi

Spirulinaguiden.se

Wikipedia.org

Publicerad 06.07.2017 kl. 11:46

Chia pudding med smak av hallon och apelsinblom

 

raspberry orange blossom chia pudding

 

Chia pudding med smak av hallon och apelsinblom, 2 portioner

 

  • 2,5 dl frysta ekologiska hallon, tinade
  • 4 msk chia frön
  • 1 msk ekologiskt apelsinblomsvatten
  • 1,5 dl vatten

 

1. Mixa de tinade bären i en skål och häll på lite av vattnet i taget, konsistensen ska vara ganska såsig.

2. Rör i apelsinblomsvatten och chia frön, blanda om ordentligt.

3. Häll upp puddingen i två glas eller skålar. Ställ i kylen och rör om efter ca 15 min. Låt stå ca 30 min totalt.

4. Klart! Toppa gärna med lite riven kokos och några blad färsk mynta.

 

 

Publicerad 02.04.2017 kl. 11:58

Raw chokladtryfflar med smak av tranbär

 

 

raw, vegan cranberry chocolate truffles 2

 

Raw chokladtryfflar med smak av tranbär, ca 15 st

 

  • 15 färska, gärna ekologiska, dadlar
  • 3 msk ekologiskt raw kakaopulver, eller vanligt kakaopulver
  • 2 msk kallpressad ekologisk kokosolja
  • 1 msk chiafrön
  • 2-3 msk tranbärspulver, efter smak, + extra för garnering (kan uteslutas)

 

1. Kärna ur dadlarna och lägg i en skål, mosa till en jämn deg. Funkar smidigast med handen. Smält kokosfettet på låg värme i en kastrull.

2. Häll hälften av kokosfettet över dadlarna tillsammans med kakaon och chiafrön. Blanda om ordentligt. Häll i resten av kokosoljan och blanda sedan i tranbärspulvret lite i taget.

3. Ta lite smet i handen och rulla till bollar, ställ på ett fat. Pudra över tranbärspulver och ställ i kylen. Låt stå i ca 30 min.

 

raw, vegan cranberry chocolate truffles 1

 

4. Klart!

 

 

Publicerad 02.04.2017 kl. 11:55

Ugnsrostad blomkål med puy linser, spenat och tahini sås

 

cauliflower

Ugnsrostad blomkål med puy linser, spenat och tahini sås, 4 portioner

 

  • 1 stort ekologiskt blomkålshuvud
  • 200 g ekologisk spenat, färsk eller fryst
  • 2 schalottenlökar eller 1 vanlig lök, gärna ekologiska
  • 2,5 dl torkade puy linser
  • 1 msk mald koriander
  • 1 nypa mald svartpeppar
  • 2 msk torkad rökt paprika pulver
  • Himalaya salt
  • Ekologisk, gärna kallpressad, olivolja
  • 1 msk ekologisk kallpressad kokosolja
  • 2 msk tahini
  • Saften från 1 citron, gärna ekologisk
  • 1 dl kallt vatten

 

cauliflower_2

 

1. Sätt ugnen på 200°. Tvätta blomkålen och skär den i skivor. Lägg i en skål och ringla lite olivolja över, blanda i paprika pulver, salt och lite peppar. Rör om så att all blomkål täcks och rosta i ugnen i ca 30-40 min eller tills blomkålen mjuknat.

2. Koka linserna i ca 20-30 min i lättsaltat vatten.

3. Skala och skiva löken, tvätta spenaten och hacka den. Klicka i kokosolja i en stekpanna. Fräs löken på låg värme tillsammans med koriander och svartpeppar tills löken mjuknat och blivit lite genomskinlig. Sänk värmen och lägg i spenaten och fräs i en par minuter. Akta så att inte spenaten tillreds för mycket, den får gärna ha lite crunch då man sätter tänderna i den.

4. Blanda under tiden ihop tahini såsen. Blanda tahini, citronsaft och vatten i en burk tills allt blandats väl. Smaka av med salt och peppar.

5. Ta ut blomkålen ur ugnen.

 

roasted cauliflower

6. Klart! Lägg upp allt på en tallrik och ringla över tahinisåsen. Smaklig måltid!

 

Publicerad 02.04.2017 kl. 11:51

Ugnsgröt med hallon och frön

 

uunipuuro_2

Ugnsgröt med hallon, 2 portioner

 

  • ca 200g ekologiska hallon, tinade frysta
  • 0,75 dl ekologisk växtbaserad mjölk, vi använde hemgjord mandelmjölk
  • 2 dl glutenfria ekologiska havregryn
  • 1/2 tsk himalaya salt
  • 1/2 dl ekologiska pumpafrön
  • 1/2 dl ekologiska solrosfrön
  • 1/2 dl cashewnötter, kan uteslutas men fyll då på med frön
  • 1/2 dl ekologiska kokosflarn
  • 2 msk kallpressad ekologisk kokosolja
  • 1 msk ekologisk kokossirap eller lönnsirap

 

1. Lägg ugnen på 175°.

2. Smörj en ugnsfast form med lite kokosfett. Lägg de tinade hallonen i formen. Blanda samman havregryn och himalaya salt, strö över hallonen.

3. Häll mandelmjölken jämnt över havregrynslagret, se till att allting täcks.

4. Blanda samman frön och nötter i en skål. Klicka i kokosfettet och sötningen. Blanda om ordentligt. Klicka ut blandningen över de blöta havregrynen.

5. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30min tills gröten fått en fin yta.

uunipuuro_1

 

Voilà! Smaklig spis!

 

 

Publicerad 02.04.2017 kl. 11:47

Fänkålssoppa på limabönor

 

fennelsoup

 

Fänkålssoppa med limabönor

 

  • 2 medelstora , gärna ekologiska, fänkålar
  • 400 g torra limabönor, eller butter beans
  • 3 msk torkade fänkålsfrön
  • 1 liter grönsaksbuljong (2 ekologiska buljongtärningar* + 1 liter kokt vatten)
  • 2 dl växtbaserad grädde, gärna ekologisk, t.ex. risgrädde eller havregrädde
  • 2 schalottenlökar eller 1 gul lök
  • En skvätt kallpressad ekologisk kokosolja
  • himalaya salt och nymalen svartpeppar

 

1. Lägg bönorna i blöt över natten. Skölj dom följande dag och koka i lättsaltat vatten i ca 30min eller tills bönorna känns mjuka.

2. Skala och hacka löken. Mortla fänkålsfröna lätt i en gryta. Då det fröna börjar dofta klickar du i en par msk kokosoljan, lägg i den hackade löken. Fräs på medelhög värme i en par minuter.

3. Tvätta och skär fänkålen i mindre bitar. Lägg i grytan och fräs ytterligare några minuter. Häll på buljong och låt koka upp. Sjud med locket på i ca 15-20min.

4. Lägg i de kokta bönorna. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med himalaya salt och nymalen svartpeppar.

5. Klart! Toppa gärna med groddar eller rostade pumpafrön.

 

 

Publicerad 02.03.2017 kl. 11:20

Sushi på finsk quinoa

 

Jag har så länge jag kan minnas varit väldigt intresserad av asiatiska smaker när det kommer till matlagning, framför allt när det gäller råa eller maträtter med massor av grönsaker man knappt kan uttala namnet på.

Sushi är ju något dom flesta av oss känner till och har smakat på. Och jag tycker sushi är som avokado, antingen älskar man det eller så faller det inte en i smaken över huvudtaget. Sushi är roligt att göra i sällskap och oftast, alltid (enligt min åsikt), godare om man gör det hemma.

Det knepiga med sushi, tycker jag, är att det alltid är ris baserat. Ris, som pasta, är rika på kolhydrater vilket gör att man känner sig proppmätt och får massvis med energi som kroppen snabbt bränner slut på. Dessutom rapporterar Livsmedelsverket att ris ofta innehåller arsenik, vilket inte är så mysigt att få i sig. Enligt livsmedelsverket brukar dock nivån av arsenik i ris inte utgöra någon akut hälsorisk, dock uppmanas man att ändå undvika att få i sig arsenik så gott det går. En vuxen individ bör helst inte äta ris produkter dagligen. Läs mer här ☞ KLICK!

Så, vad kan man ersätta riset med om man fortfarande vill göra sushi?

Jo, inhemsk quinoa.

Japp det är sant. För några år sedan lanserade Sunspelt en ekologisk quinoa som var odlad i Finland. Vi tyckte det lät för bra för att vara sant. Quinoa är ju ett riktigt super frö som både är glutenfritt, rika på fiber och innehåller dessutom fullvärdiga proteiner, vilka är viktiga att få i sig. Dessutom är quinoa rika på aminosyror.

Men varför är det viktigt att använda den finska quinoan då man gör sushi? Det är nämligen så att de inhemska quinoan, till skillnad från de andra utländska sorterna som går att få tag på i affären, får en grötaktig konsistens då den kokas. Detta gör den finska quinoan till ett perfekt alternativ till ris när det kommer till sushi eftersom riset i sushin behöver vara klibbigt så att rullarna ska kunna hållas ihop.

Så till receptet. Tips! Du kan fylla din sushi med precis vad du själv tycker om, kanske mango eller rödkål vore något?

 

quinoa sushi

 

Sushi på inhemsk quinoa, 2 portioner

 

  • 3dl ekologisk inhemsk quinoa
  • 1 msk ekologisk risvinäger, kan uteslutas
  • 4 ark nori
  • 1/2 paket jalo tofu, marinerad
  • 1/4 ekologisk gurka
  • 1 avokado
  • 1 tum storlek färsk ingefära
  • Mungbönsgroddar, kan uteslutas
  • En skvätt kallpressad ekologisk kokosolja till stekning

 

1. Börja med att koka quinoan på låg värme enligt anvisningarna på paketet. Ställ av spisen och låt kallna.

2. Skär tofun i skivor och stek på medelhög värme i några minuter tills den fått en fin yta. Vänd och stek på andra sidan. Ställ av spisen och låt svalna. Skär tofun i stänger. Skala ingefäran och skär i stänger, skär även gurkan i stänger. Kärna ur avokadon och skiva den i bitar.

3. Blanda risvinäger med quinoan, om du inte använder vinäger kan du använda himalaya salt och en skvätt citron saft.

4. Lägg ut ett nori ark på en handduk. Klicka ut quinoa och tryck ut, med hjälp av händerna, över nori arket. Lämna 1/2 cm fri från quinoa på den övre kanten.

5. Börja med att fylla nori arket. Lägg önskad fyllning på nori arkets nedersta del, ungefär 1-1 1/2 cm från undre kanten. Lägg passligt fyllning i en horisontell linje över arket, du får själv avgöra hur mycket du behöver.

6. När du lagt önskad mängd med fyllning på nori arket är det dags att rulla ihop allt till en rulle. Det här kan vara lite knepigt om man är ovan men övning ger färdighet. Ta tag i handdukens nedre del och vik försiktigt över nori arket med fyllningen framåt. Använd handduken för att rulla ihop arket till en rulle. Limma ihop rullen genom att pensla lite vatten på nori arkets översta del, den du inte täckte med quinoa.

7. Upprepa proceduren med resterande nori ark.

8. Skär rullarna i önskad storlek, men skulle tipsa om att inte göra dom tunnare än två cm.

9. Klart! Servera med en god soja sås, gärna japansk, och wasabi eller ät sushin som den är.

 

Publicerad 02.03.2017 kl. 11:17

Grynfri granola

 

Sedan en tid tillbaka var vi sugna på att testa göra en granola på bara frön och nötter. Låter helt fantastisk eller hur? Den här granolan gräddas i en lägre temperatur för att behålla alla näringsämnen och vitaminer i nötterna och fröna intakta, så det gäller att ha lite tålamod men det är det värt

 

grynfrigranola_2

Grynfri granola, 1 plåt

 

  • 2 dl solrosfrön
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 2 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl hampafrön
  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl hela mandlar
  • 1 medelstor ekologisk banan
  • 3-5 färska dadlar, urkärnade
  • 1 msk lönnsirap, kan uteslutas
  • 2 msk kallpressad eko kokosolja
  • 2 dl ekologiska kokosflingor

 

1. Lägg ugnen på 75°. Hacka mandlarna och cashewnötterna grovt. Häll i en stor bunke med resten av fröna.

2. Mosa bananen i en skild skål tillsammans med de urkärnade dadlarna. Lägg i kokosolja och blanda ihop allt väl med händerna. Lägg i en msk lönnsirap om det behövs.

3. Lägg bananmoset i bunken med fröna och nötterna. Arbeta in med händerna så att allting täcks och en klumpig smet har bildats.

4. Bred ut granolan på en pappersförsedd plåt. Rosta i mitten av ugnen i ca 2-2,5 timme. Rör om med jämna mellanrum så att rostningen blir jämn.

5. Ta ut ur ugnen och låt svala. Granolan kan vara lite mjuk när du tar den ur ugnen, men den hårdnar när den svalnar.

6. Blanda i kokosflingorna och häll upp granolan på burk med tät sittande lock. Toppa granolan på smoothies eller yoghurt. Ät inom en vecka.

 

grynfrigranola_1

 

TIPS! Köpt nötter och frön på lösvikt om du har möjlighet, då kommer du undan mycket billigare. Du kan såklart byta ut nötterna mot bara frön om du har allergier, prova dig fram och se vilka kombinationer du tycker passar bäst.

 

Publicerad 02.03.2017 kl. 11:10

Vegansk och glutenfria fastlagsbullar

 

Såhär fastlags söndagen i ära och inför tisdagens fastlags dag bjuder vi på ett veganskt och glutenfritt alternativ till den traditionella fastlagsbullen.

Vi gjorde våra fastlagsbullar med hemgjord mandelmassa, men om du är allergisk kan du såklart byta ut det mot sylt eller vad du nu föredrar. Den veganska ”vispgrädden” kan även bytas ut mot vispbar sojagrädde. Receptet på mjölmixen hittar du längst ner.

 

laskiais

 

Alternativa fastlagsbullar, 8 st

 

  • 25 g jäst
  • 75 g ekologiskt margarin, gärna med hållbart producerad palmolja
  • 2 1/2 dl ekologisk mandelmjölk, eller havremjölk om du är nötallergiker
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 dl ekologisk lönn- eller kokossirap
  • 1 msk mald kardemumma
  • ca 7 dl glutenfri mjölmix

 

Hemlagad mandelmassa

  • 1 dl sötmandel
  • 1/2 dl lönn/kokossirap

Tillbehör

  • En burk ekologisk kokosmjölk

 

1. Ställ kokosmjölke i kylen. Smula ner jästen i en stor bunke. Smält margarinet i en kastrull och häll på mandelmjölk samt lönnsirap. Värm tills vätskan uppnått 37°.

2. Häll den varma vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Häll i fiberhusken och kardemumma och blanda väl. Låt stå i ca 10 min.

3. Blanda ner mjölet, en par dl i taget och arbeta degen kraftigt. Degen blir lite kompaktare än vanlig bulldeg, men det hör till. Täck med en köks handduk och låt jäsa i ca 30 min. Gör under tiden mandelmassan. Mixa mandlarna till ett fint mjöl i en mixer eller matberedare. Lägg i en skål och blanda i sirapen tills massan får den konsistens du eftersträvar. Klart.

4. Dela degen i åtta lika stora bollar. Lägg på en bakplåt täckt med bakplåtspapper, täck med handduk och låt jäsa ytterligare 30 min.

5. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med vatten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min.

6. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Vispa under tiden kokosmjölken. Öppna konserven och skrapa ut den vita köttiga delen av kokosmjölken, lägg i en skål. Spara kokosvattnet och lägg i en smoothie eller gör en chia pudding av det. Vispa kokosgrädde med en elvisp några minuter. Ju längre du vispar desto ”vispgräddigare” blir konsistensen.

7. Skär bullarna på hälften. Klicka på en sked mandelmassa, bred ut och toppa sedan med en klick vispad kokosgrädde. Klart!

 

 

Glutenfri mjölmix

  • 2 dl sojamjöl*
  • 2 dl rismjöl*
  • 1 dl bovetemjöl*
  • 1 dl havremjöl*
  • 2 dl majsstärkelse*
  • 2 dl potatismjöl*

 

*= ekologisk ingrediens

1. Blanda samman de olika mjölerna i en bunke. Förvara mjöl som blir över i en papperspåse eller en glasburk.

 

 

Publicerad 26.02.2017 kl. 18:24

Bloggflytt → det blåa köket på HBL

 

Hej hallå nu ska ni få höra något spännande.

Det är nämligen så att den här bloggen efter nästan fyra års tjänstgöring, hehe, här på ratata har förflyttat sig till nya breddgrader, nämligen HBL.

I mitten av januari fattades beslutet om en flytt och sedan dess har vi lagat en massa mat och smalat recept på hög medans webb teknikerna fixat och trixat en ny blogg på HBLs egna bloggportal. Häftigt va?

Vad innebär då denna flytt?

Jo det förhåller sig så att i och med den här flytten kommer vi uppdatera bloggen mera frekvent, en gång i veckan för att vara mera exakt. Så du som gillar vår matlagning kommer ha möjlghet att bli uppdaterad lite oftare och mera regelbundet.

Vad händer med blå köket på ratata?

Det blåa köket på ratata kommer att finnas kvar. Eftersom HBL utforming vad gäller knappar och sådant är lite begränsat kommer jag antagligen att hålla kvar blogge här på ratata och löpa den paralellt med bloggen på HBL. Receptbanken här på denna sida är nämligen guldvärd för just dig och mig som söker efter något specifikt recept. Som det ser ut nu kommer jag antagligen att lägga in alla fyra inlägg från HBL i slutet av varje månad och uppdatera recept banken här, så det är bara att kika in där om man vill komma åt registret.

I övrigt så hoppas jag att så många som möjligt av er kommer följa med på denna flytt, vore superhärligt. Om ni vill klicka in er direkt är det bara att följa bilden nedan varsågoda ☟

 

hblblogg

 

 

Publicerad 16.02.2017 kl. 11:04

Halv raw bibimbap

 

I julas köpte vi boken 'Food pharmacy'. Alla jullovsmorgnar gick ut på att långsamt äta frukost och läsa den där boken tillsammans. Boken är i sig väldigt bra och informativ, rekommenderar den verkligen.

Då vi läst bestämde vi resolut oss för att försöka äta lite mera rawfood, minska på sötning och börja tillaga vår mat på lite snällare temperaturer eftersom höga temperaturer tydligen inte är allt för bra för att tarmfloran ska fungera som den ska. Men mer om boken tänker jag inte rabbla på om utan tycker att den som känner sig intresserad helt enkelt ska investera i den. Den är hyffsat prisvärd dessutom.

Nåväl, så till dagens recept!

Som jag skrev tidigare funderade vi på att införa lite mera rawfood i vår vardag. Detta innebär egentligen att de grönsaker som kan ätas råa, äter vi råa. Vi har dessutom börjat äta ännu mera groddar än vad vi tidigare gjort.

 

ostronskivling

 

Jag personligen är väldigt svag för det asiatiska köket. Obs inte den friterade delen, utan den andra lite mera hälsosammare delen. Så vi beslöt oss för att försöka oss på att laga favoriten bibimbap så raw som möjligt. Till och med riset är raw, det blir ätbart genom groddning i ca två dygn. Observera att din mage kanske gör lite revolt, men det är ingen fara, det beror bara på alla fibrer som finns i maträtten. Om du vill göra maträtten helt vegansk är det bara att utesluta äggen!

 

halv-raw bibimbap

 

Halv raw bibimbap, 2 portioner

 

  • ca 150g valfri svamp, t.ex. ostronskivling
  • 2 stora blad färsk ekologiskt grönkål
  • 2 ekologiska morötter
  • 2 dl vildris, blötlagt i 2 dygn
  • en näve mungbönsgrddar (KLICK!)
  • en slev kimchi
  • en avokado
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • en bit färsk ingefära
  • 1 tsk risvinäger
  • 2 tsk ekologisk soja, gärna japansk
  • 2 msk kallpressad ekologisk kokosolja

 

1. Blötlägg riset två dygn innan du planerar göra maträtten. Byt vatten en gång/dygn. Riset bör vara tuggvänligt efter 48h, om inte så grodda ytterligare ett dygn.

2. Tvätta grönkålen, skala morötterna och skär i stänger. Hacka grönkålen fint och skär svampen i bitar.

3. Ställ en wokpanna på svag värme på spisen. Smält kokosfettet och lägg i morötterna. Riv i ingefära och häll på risvinäger. Småfräs på svag värme i ca en halv minut. Häll upp i skålar.

4. Hacka koriandern. Lägg den hackade svampen i wokpannan tillsammans med koriander, häll på sojan och fräs i ungefär en minut. Häll i skålarna.

5. Knäck äggen och stek i en stekpanna.

6. Fixa under tiden skålarna. Lägg i den hackade grönkålen, det blötlagda riset, groddar och kimchi tillsammans med svampen och morötterna. Dela avokadon på hälften och skär i skivor, lägg i skålarna.

7. Lägg det stekta ägget ovanpå. Klart!

 

 

 

Publicerad 22.01.2017 kl. 13:54

Vegansk 'färskost' med gräslök och koriander

 

Glad fredag! Härifrån västkusten skulle man nästan kunna hälsa 'glad vår' eftersom termometern visat över sex grader och sol de två senaste dagarna. Vårfåglarna sjunger för full och i mitt huvud är jag helt inställd på att det är mitten av mars trots att det bara är januari ännu.

Är helt förvirrad.

Men nu över till dagens recept!

Ibland kan jag känna mig riktigt sugen på en helt vanlig smörgås, ni vet med pålägg och hela fadirullan, men tycker det har varit svårt att hitta något alternativ till både smör och ost som inte innehåller kikärter (hummus) eller avokado (guacamole). Så sedan en tid tillbaka kände jag mig för att testa laga egen färskost på cashew nötter.

Japp, helt veganskt spread som påminner om färskost.

Så i början av veckan experimenterade vi ihop ett recept som blev riktigt lyckat redan på första försöket. Och här nedan har ni resultatet! Vi lade i rejält med gräslök och lite koriander också, men det går såkalrt att utesluta med 'osten' har inte en riktigt lika fräsh smak då. Använd frysta kryddor om du inte vill ta färska. Mömmön håller ca 5-7 dagar i kylen med tätslutande lock. Ett tips är att även anvnda detta som dip till t.ex. grönsaksstänger.

 

vegansk färskost

 

Vegansk 'färskost' med gräslök och koriander

 

  • 2,5 dl ekologiska cashewnötter, blötlagda i ca 1 dygn
  • saften från 1 ekologisk citron
  • 2 krukor gräslök
  • 1 kruka koriander
  • 1 nypa himalaya salt
  • svartpeppar

 

1. Häll av vattnet från de blötlagda nötterna. Torka dom en aning på en handduk och placera sedan i en blender, eller en bunke.

2. Pressa citronsaften och häll över nötterna. Mixa till en jämn smet. Om du inte har en blender så använd en stavmixer.

3. Hacka örterna och rör i med en slev i de mixade nötterna. Smaka av med salt och färskmalen svartpeppar.

4. Klart!

 

 

Publicerad 20.01.2017 kl. 12:40

Kålrotssoppa med salvia

 

Hej på er!

Gott nytt år, hoppas era julhelger och mellandagar varit fina och mysiga. Nu har äntligen kylan och snön kommit till södra Finland och vi njuter för fullt med promenader och massor av te.

Eftersom temperaturen lagt sig kring -10 grader är det alltid fint med en värmande soppa till lunch, eller middag, efter en lång promenad. Kålrot är en rotsak som jag aldrig riktigt funnit kärlek förän nu. I senaste numret av Pirkka (ni vet, tidningen man kan plocka på sig på alla K affärer) såg vi ett recept på en kålrotssoppa som lät riktigt gott. Men som vanligt utvidgade vi receptet och här kommer nu vår egen variant. Vi valde att lägga i rejält med torkad salvia som vi plockat från trädgården tidigare i höstas, men om du är känslig för salvia så börja med en liten mängd och smaka dig fram. Toppningen är såklart helt valfri.

 

keitto

 

Kålrotssoppa med salvia

 

  • 1,5 kg ekologisk kålrot
  • 1 ekologisk gul lök
  • 1 l vatten
  • 1 ekologisk örtbuljong
  • En liten knippe salvia, eller 3 msk torkad salvia
  • 1 msk malen koriander
  • 2,5 dl växtbaserad matlagningsgrädde
  • Himalaya salt och svartpeppar efter smak
  • En skvätt ekologisk olivolja

 

1. Skala kålrötter och tärna i mindre bitar. Skala och skär löken i halvmånar. Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull. Hacka salvian fint. Fräs löken tillsammans med koriander och salvia i någon minut. Lägg i kålroten och fräs ytterligare någon minut.

2. Tillsätt vatten, buljongtärning och låt koka under lock i ca 15-20 min, beroende på hur stora kålrotsbitarna är.

3. Mixa soppan slät med en stavmixer, häll i växtgrädden och rör om. Smaka av med salt och peppar.

4. Klart! Toppa med rostade pumpafrön och alfalfagroddar

 

 

 

 

Publicerad 03.01.2017 kl. 15:37

Glutenfria pepparkakor

 

Såhär dagen innan julafton tänkte jag slänga upp ett pepparkaksrecept vi improviserade ihop i förrgår.

Tänker mig att dom flesta ju kanske ändå äter pepparkakor ända till nyår så därför kommer detta recept upp lite i sista minuten. Tror också att pepparkaksbak är en relativt mysig sysselsättning där under alla långa, tråkiga mellandagar. 

Detta recept grundar sig på mitt tidigare pepparkaksrecept (klick!), vad som är nytt är ju såklart att denna deg är glutenfri.

Jag förväntade mig inte särskilt mycket eftersom jag mest gick på känsla vad gäller receptet, men slutligen blev det här pepparkakorna så goda att jag passade på att fotografera dem i allafall. Degen har en tendens att smulas lite grann, så se till att den är ordentligt tinad då du börjar kavla ut den. Du kan evenuellt arbeta den lite i händerna innan så mjuknar smöret en aning.

Degen räcker till ungefär fyra plåtar.

 

piparkakkuja GF

 

Glutenfri pepparkaksdeg

 

  • 2,5 dl kokossocker
  • 1 dl kokossirap
  • 1 dl vatten
  • 125 g ekologiskt smör/vegansk smör
  • 1 msk eko kanel
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk grovmalen kardemumma
  • 1 msk mortlad kryddnejlika
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1/2 dl psyllum
  • 2 dl ekologiskt rismjöl, gärna fullkorn
  • ca 7-8 dl ekologiskt majsmjöl

 

1. Blanda kokossocker, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull. Sjud på låg värme tills smeten blir varm. Ta kastrullen från plattan och klicka i smöret och smält under omrörning. Låt smeten kallna.

2. Riv i ingefära och de andra kryddorna samt bakpulvret i smeten. Mät upp psyllum, rismjöl och 7 dl majsmjöl i en bunke. Rör i ungefär hälften av mjölblandingen i smeten.

3. Lägg i mera mjöl succesivt och blanda till en smidig deg. Tänk på att glutenfri deg inte behöver knådas på samma sätt som vanligt mjöl. Linda in i plast och ställ i kylen över natten.

4. Skär en bit deg och arbeta den smidig med händerna. Kavla den tunt och tryck ut degbitar med hjälp av pepparkaksformar.

5. Grädda i mitten av ugnen 5-7min, 175°.

 

 

 

Publicerad 23.12.2016 kl. 14:48

Choklad smoothie med spirulina och aronia bär

 

Först och främst, vilken sorts smoothie hör till era favoriter?

Den här smoothien hör till något av de godaste jag kan tänka mig. Jag älskar kombinationen av banan, rå kakao och jordnötssmör. Dessutom mättar den väldigt bra. För att utöka den här smoothien lite grann har vi tillsatt spirulina pulver. Spirulina är en mikroalg som innehåller massor av klorofyll och protein. Spirulina är dessutom rikt på flavonoider och antioxidanter. Man kan utesluta spirulinan om man inte vill ha den, den ger en lätt bismak som kanske inte faller alla på läppen. Börja med mindre mängd och testa er fram! Aronia bären kan bytas ut mot t.ex. blåbär.

Ett tips är att frysa bananerna innan, då smakar smoothien ännu bättre.

 

smoothie

 

 

Chokladsmoothie med spirulina och aronia, 2 portioner

 

  • 3 stora ekologiska bananer eller 4 små
  • 4 msk ekologisk rå kakao pulver
  • 2 msk ekologiskt jordnötssmör
  • 2 tsk spirulinapulver
  • 3-4 dl osötad mandelmjölk, eller valfri mjölk
  • 2 dl aroniabär, tinade frysta

 

1. Skala bananerna och lägg i en blender tillsammans med jordnötssmör, kakaopulver och spirulina. Häll i 1/3 av nötmjölken och mixa på medelhög hastighet tills allt blandats väl. Häll sedan i resten av mjölken och kör tills allt blandats.

2. Fördela de tinade bären på bottnen av två stora glas. Häll smoothien över. Rör om en aning.

3. Klart!

 

 

 

Publicerad 09.12.2016 kl. 20:00

Vegansk risgrynsgröt

 

Glad adventstider på er gott folk!

I år har vi infört en ny adventstradition, nämligen risgrynsgröt på adventsmorgonen. Tidigare juletider har en ätit tomtegröt mera sporadiskt, ibland dagen innan julafton och ibland på julaftons morgonen. Men eftersom jag verkligen älskar denna gröt har vi börjat äta den varje söndag från och med första advent fram till julen.

Jag har tidigare nämnt att jag är rätt så känslig för laktos och nu på det senaste åren har man ju gått över tilla tt enbart använda plant baserad mjölk, vilket har visat sig göra under för min mage.

I höstas gick vi ju dessutom in för det här att äta glutenfritt, så denna gröt är inte gjord på havremjölk (havre kan vara glutenfritt men blir det endast om den får växa på en plats där det inte tidigare odlats något med gluten) utan på mandelmjölk. Mandeln ger en lite fetare och krämigare känsla dessutom. Kom bara ihåg att salta efter behov eftersom nötmjölkar kan kännas lite tommare i smaken jämfört med vanlig animalisk mjölk. Om du är nötallergiker kan du alltid byta ut mjölken mot kokosmjölk eller rismjölk.

 

puuro

 

Risgrynsgröt, 4 portioner

 

  • 4 dl ekologiska risgryn
  • 1,5 liter, gärna ekologisk, osötad mandelmjölk
  • 1 kanelstång
  • 1 msk björksocker, kan uteslutas
  • Himalaya salt efter smak
  • 2 msk kallpressad kokosolja, kan uteslutas men ger gröten en fin krämighet
  • 1 mandel, kan uteslutas

 

1. Häll mandelmjölken i en kastrull med tjockt botten. Värm upp mjölken och häll i risgrynen, björksocker och kanelstång.

2. Låt sjuda på låg värme under lock i ca 30 min. Rör om då och då.

3. Vänd i mandeln då gröten är klar. Rör även i kokosfettet. Klart! Servera i djupa skålar med kanel och mandelmjölk.

 

 

Publicerad 08.12.2016 kl. 10:35

Ugnsrostade rödbetor med persiljerots puré

 

Nu var det ett tag sedan sist. Främst har skola kommit emellan och annat, typ två olika besök under dom senaste två helgerna. Men nu är vi tillbaka på banan igen.

Tidigare i höstas råkade vi komma över persiljerötter på eko butiken och givetvis köpte vi på oss en par tre stycken bara för att testa. Persiljerot liknar palsternacka väldigt mycket till utseende och påminner om varandra öven i smaken. Dock har persiljeroten en mera mild smak än vad palsternackan har, dessutom smakar den även mera mot det 'bladgröna' hållet än det 'rotfruktiga'. Denna puré, eller mos, är väldigt enkelt att göra och fungerar säkert ypperligt att tillaga gratäng av, har den annalkande julen i åtanke här med alla dess lådor i olika varianter. Själv är jag ingen jullådsperson, har aldrig riktigt tyckt om det. Om du inte hittar persiljerot så funkar det jättebra med palsternacka också! Toppa gärna med färska groddar och lätt stekt grönkål.

 

persiljeroten

Ugnsrostade rödbetor med persiljerotspuré, 4 portioner

 

  • ca 500g ekologiska färska rödbetor
  • ca 400g färsk persiljerot
  • 2 msk kallpressad ekologiskt kokosfett
  • 1/2-1 dl tjock ekologisk sockerfri mandelmjölk
  • En skvätt ekologisk jungfru olivolja
  • 1 msk torkad rosmarin
  • Himalaya salt och peppar
  • 4 grönkålsblad, kan uteslutas
  • En näve mungbönsgroddar, kan uteslutas

 

1. Sätt ugnen på 200°. Tvätta rödbetorna väl och skär i mindre bitar. Lägg i en skål och ringla över olivolja och blanda väl. Strö över rosmarin, en nypa himalaya salt och nymalen svartpeppar. Rör om och lägg på en plåt försedd med bakplåtspapper. Tillred i mitten av ugnen i ca 40-60min, rör om då och då så rostas betorna väl.

2. Skala persiljeroten och skär i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten i ungefär 15-20min.

3. Mixa den kokta persiljeroten till en jämn smet med en stavmixer. Klicka i kokosfettet, häll på mandelmjölken lite i taget och rör om så att allt blandas väl. Smaka av med himalaya salt.

4. Hacka grönkålen lätt och stek den i torr stekpanna i en par minuter.

5. Ta ut betorna från ugnen. Lägg upp puré, rödbetor och grönkål på en tallrik, toppa med färska groddar. Klart!

 

 

Publicerad 30.11.2016 kl. 13:46

Enkel kaka med sharonfrukt

 

Sista dagen, dessutom en måndag med start för ny vecka, för denna månad firar vi med ett enkelt kak recept med sharonfrukter. Receptet är glutenfritt, men det går ju såklart att anpassas, och dessutom helt veganskt.

Kakan är inte riktigt en tarte tatin, som är en upp-och-ned vänd fruktkaka. Hade egentligen velat testa göra en sådan men p.g.a kakformsbrist fick det bli en sådan här variant istället.

 

tarte

 

Enkel kaka med sharonfrukter

 

  • 4 msk ekologisk kallpressad kokosolja, smulten
  • 2 dl ekologiskt kokosmjöl
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 2-4 msk osötad mandelmjölk, gärna ekologisk
  • 1 dl ekologiskt kokossocker
  • 2 sharonfrukter

 

1. Sätt ugnen på 200°. Smält kokosfettet i en kastrull. Vispa fettet pösigt i en skål tillsammans med kokossockret.

2. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i socker och fett blandningen, blanda väl.

3. Smörj en form med kokosfett och tryck ut degen. Nagga bottnen och förgrädda i ugnen ca 15min.

4. Skär under tiden sharonfrukterna i tunna skivor. Ta ut kakan från ugnen och lägg den skurna frukten i formen, t.ex. i cirkel.

5. Ställ tillbaka i ungnen och grädda ytterligare i ca 30min. Ta ut och låt svalna en aning innan du skär upp den.

 

 

 

Publicerad 31.10.2016 kl. 11:16

Mustig tomatgryta på svartkål och belugalinser

 

Glad fredag folk! Under denna helg står det lite matexperimenterande på schemat. Ikväll ska vi gå på vernissage på skolan och har även tänkt fotografera klart två rullar film inför ett av mina konst projekt jag sysslar med just nu.

Nåja, nog om det.

Tidigare i veckan lagade vi en enorm tomat baserad gryta på lite smått och gått som var på vippen att fara illa i kylen. Vi hade även en slurk röd vin kvar från helgen som inte smakade särskilt bra och vi tänkte att det kunde bli jättegott i en gryta.

Under hösten vill jag gärna laga rätt så billig mat men ändå god och näringsmässigt nyttig, såklart. Jag vurmar även för alla slags mustiga grytor och det är ganska lätt att få till en mustig vegetarisk gryta med rätt ingredienser. Linser, och framför allt beluga, gröna eller pyu linser, har en väldigt djup och mustig smak i sig så dom gör sig jättebra i en gryta för att få till lite mustighet. En skvätt rött vin bidrar också, men är inget måste.

Vi åt denna gryta tillsammans med glutenfri pasta, men man kan även använda såsen som bas i typ lasagne eller varför inte i en shakshuka?

 

tomaattikastike

 

Mustig tomatgryta med svartkål, beluga linser och zucchini

 

  • 3 x ekologisk tomatkross à 500g
  • 2,5 dl beluga linser
  • 4-6 blad färsk ekologisk svartkål, eller grönkål
  • 1 liten eko zucchini, ca 200g
  • Ca 2-3 dl rött vin (kan uteslutas)
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 nypa torkad chili
  • 1 msk kokossocker (kan uteslutas)
  • 2 tsk mald koriander
  • 1-2 msk grönsaksbuljong i pulverform
  • Himalaya salt efter smak
  • En skvätt ekologisk olivolja

 

1. Koka linserna i lättsaltat vatten i ca 20 min.

2. Skala under tiden lök och vitlök, hacka. Tvätta svartkålen och zucchinin och strimla i mindre bitar.

3. Häll av linserna då de är klara. Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull. Häll i lök, vitlök samt kryddor och fräs på medelhög värme i några minuter. Tillsätt vinet, svartkålen och zucchinin. Låt puttra i någon minut.

4. Häll i tomatkrossen och grönsaksbuljongen, rör om ordentligt. Lägg även i en msk kokossocker om du tycer det behövs, sockret gör att tomaterna smakar mera solmoget. Låt puttra ihop under lock i ca 5 min eller tills zucchinin och svartkålen mjuknat en aning.

5. Häll i linserna och smaka av grytan med himalaya salt.

6. Klart!

 

 

 

Publicerad 21.10.2016 kl. 12:02

 

vi är två mat- och receptkreatörer som bor i ett hus med ett blått kök.

här publicerar vi vad vi kokar ihop och äter, tankar kring mat och odling, näringsrika råvaror och torrvaror samt fakta om dem.

denna blogg innehåller främst recept som är veganska och vegetariska, gjorda så långt som möjligt på ekologiska råvaror, säsongsbetonat, hemodlat, rawfood och nyttigare sötsaker. och förstås våra odlingar.

i framtiden önskar vi att vi kunde vara så mycket självförsörjande under sommarmånaderna som det bara går, att trädgården var en 'skogsträdgård' som tog hand om sig själv och gav en massa att äta.

sedan början av 2015 fungerar fia som matskribent och receptkreatör för Studentbladet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Det blåa köket" supporterar Marthaförbundets kamp mot matsvinnet. För att läsa mer om kampanjen, klicka på bilden.

 

 

 

andra bloggen

green kitchen stories

my new roots

sprouted kitchen

my darling lemon thyme

naturskyddsföreningen

martha förbundet